Mzungu4Kenia
LOADING

Nieuwsbrief – december 2020

Stichting Mzungu4Kenia

“Opeens is alles anders door Corona”, schreven we in maart. Nu is dat alles anders het tijdelijke normaal geworden. Maar….we houden moed! Ook in deze situatie maken we mooie plannen.

De Stichting bestaat 28 december 2020 15 jaar!!  

We waren van plan om dit jubileum te vieren, maar alles is anders… Wat we wel doen is een mooie actie neerzetten voor de meiden van Watoto Wema. Wat dat wordt leest u verderop.

We zijn dankbaar dat wij nog steeds Marjolein en de kinderen van Watoto Wema kunnen ondersteunen.                       

Marjolein en haar gezin

Corona in Kenia, wat betekent dat voor Marjolein en haar gezin? Mondkapjes en afstand houden is nog steeds van kracht. Maar gelukkig zijn ze allemaal gezond!

Savannah en Nile zijn vanaf maart niet meer naar school geweest, maar zij vervelen zich niet want het is zomer. Savannah ontwikkelt zich als een stoere bergbeklimmer en maakt met Marjolein hele trektochten. Nile is graag thuis en skeelert als de beste.

Op 4 januari gaan de schooldeuren weer open. Dat zal weer wennen zijn!

Watoto Wema Centre

In de achterliggende periode zijn er verschillende werkplaatsjes ontstaan waar de jongeren hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Er is een laswerkplaats en een bakkerij waar elke dag gemiddeld 80 mensen ontbijt en lunch komen kopen.

 

 

 

De hairsalon is nog niet helemaal af, maar de meiden hebben al een volgende vraag, namelijk een Beauty salon, waar zij massage en voet, hand- en nagelbehandelingen doen.

Deze salon willen we bij elkaar sparen als cadeau voor het 15 jarig bestaan.

Er zijn workshops gegeven: workshop voor tienermoeders, boys to men mentoring en er wordt veel aandacht besteed aan gezondheid, goede voeding en een evenwichtige samenleving. In de afgelopen periode is ook de keuken totaal vernieuwd en aangepast. Er wordt nu op biogas gekookt wat geproduceerd wordt van de eigen groenteafval en de koeienmest. Last but not least hebben alle kinderen nieuwe matrassen op hun stalen bedden gekregen.

Gebedspunten

Wilt u bidden met ons voor:

  • Een zegen voor Marjolein, Lusweti en hun gezinnen en de kinderen van WWC
  • Een mooi Kerstfeest 2020 en een gezegend Nieuwjaar
  • We zijn dankbaar dat de stichting 15 jaar bestaat
  • Dat de wens van de meiden in vervulling mag gaan: een Beauty Salon!!!

Nieuwsbrief 1 2020

Stichting Mzungu4Kenia

Opeens is alles anders door het Corona virus. De verkoop via markten deze zomer gaat niet door.

Wel hebben wij 2 mooie acties kunnen voeren, samen met andere organisaties, daarover later meer. Bertus, Marjoleins vader heeft dus niet de verjaardag van Marjolein en Nile van dichtbij mee kunnen maken. Vliegtrip in maart zat er niet in, als het meezit, hopen we in het najaar misschien naar Kenia te gaan.

Marjolein en haar gezin

Corona in Kenia, wat betekent dat voor Marjolein en haar gezin?

Wanneer in Kenia iemand in contact geweest is met Corona, maar niet ziek is, moet 2 weken in een Corona “Hotel” in quarantaine, [op eigen kosten]. Heb je Corona, dan draai je direct het ziekenhuis in.

Na 19.00 uur mag er niemand zich meer op straat begeven. Verder is alles dicht en mondkapjes verplicht. De scholen zijn ook al vanaf half maart gesloten en het ziet er nog niet naar uit dat zij open gaan. Huiswerk wordt wel gegeven, maar de controle erop is er niet.

Watoto Wema Centre

Zoals u heeft kunnen lezen in de weblog van Marjolein, hadden de kinderen van Watoto Wema een flink probleem doordat zij hun Mandazi’s niet meer verkocht kregen vanwege de Corona. Blanke mensen brengen immers Corona in Afrika! Een oproep op facebook heeft het hele mooie bedrag van € 4500 opgebracht, waarvoor hartelijke dank! De leiding heeft nu voor een aantal maanden meel, rijst en andere voedselproducten kunnen aanschaffen.

Nog een mooie actie is “Verbeterde leefomstandigheden voor de kinderen van Watoto Wema”. Deze actie heeft het bestuur van Watoto Wema gehouden in samenwerking met een Keniaanse Stichting. De aanschaf van goede bedden, matrassen en verbetering van de keuken, met aanschaf van biogas, staan nu op het programma en realisatie hiervan komt steeds dichterbij!

In de volgende weblog zullen we hierover foto’s meesturen.

Er worden 20 nieuwe kinderen geplaatst. Deze kinderen zijn door de kinderbescherming van straat gehaald. Het is immers verboden om ’s avonds na 19.00 uur nog buiten te zijn. Helaas kunnen zij geen onderwijs volgen. De kinderen gaan slapen in een klaslokaal.

Een aantal kinderen, die nog of weer contact met familie hebben zijn deze periode terug naar de familie of hun geboortedorp.

We vragen u weer om kinderen te sponsoren. Er zijn een aantal kinderen die naar de Boardingschool gaan, zij gaan intern en voor hen moet er veel worden aangeschaft.

Gebedspunten

Wilt u bidden met ons voor:

  • Kracht en wijsheid voor de Keniaanse regering in de Coronatijd
  • Een zegen op het werk van Marjolein en Lusweti en hun gezinnen
  • Een zegen voor de kinderen van Watoto Wema Centre
  • Acceptatie van de dorpsbewoners om deze tijd met elkaar door te komen
  • Hulp voor de staf van Watoto Wema met 20 nieuwe kinderen en het onvermogen om les te kunnen geven.
  • En danken voor het mooie bedrag van ruim € 5000,00 voor voedsel voor de kinderen.