Weblog maart en april 2024

Er is veel gebeurd. Savannah zit inmiddels op de middelbare school in Kenia. Hier gaan ze met veertien jaar naar de middelbare school. Savannah zit op een boarding school. Dit betekent dat zij op school woont en alleen in vakanties naar huis komt.  

Ik vond de eerste weken erg moeilijk. Deze waren vanaf midden januari tot eind februari. Savannah mag haar mobiel niet mee naar school nemen. Dus geen bericht is goed bericht. Zes weken lang wist ik niet hoe het met haar ging en of zij kon wennen op haar nieuwe school. Wij zagen haar eind februari weer. Savannah mocht een week naar huis komen. Ze was enthousiast en had veel nieuwe vriendinnen gemaakt. Ze zat vol verhalen.

Nile is met zijn Keniaanse groep 6 begonnen.  Dit is groep 8 in het Nederlandse school systeem. Gezellig in zijn oude school met dezelfde vriendjes.

Sinds het begin van april is er heftige regen in Kenia. Er zijn al meer dan 170 mensen aan de overstromingen overleden. Ook Watoto Wema Centre is niet aan de dans ontsprongen. Gelukkig niet zo erg dat er ongelukken zijn gebeurt. Er is wel materiele schade. Toiletten zaten helemaal vol, dus het water moest weg gepompt worden. Een aantal schoolboeken en kleding zijn onder het water komen te zitten en een aantal matrassen zijn vochtig geworden. Deze hebben wij wel laten drogen.

Tot drie keer toe is het hele Watoto Wema Centre tot aan de knie toe vol gelopen. De meisjes die in de beneden verdieping sliepen zijn naar de boven verdieping gegaan. Gelukkig zijn er maar weinig meisjes op het moment dus dat past goed.

De jongens hebben geen boven verdieping. De jongere jongens slapen in het hospital en de oudere jongens slapen in de hal. De hal is koud, maar ze vonden dat beter dan in het Heri Wema Health Centre. Voor drie nachten slapen er ook buren in de wachtkamer van Het Heri Wema Health Centre, want hun huizen zijn ook onder gelopen.

In Watoto Wema Centre kan al het water na 3 tot 4 uur afgevoerd worden in de water afvoer. In de afgelopen twee weken is het Watoto Wema Centre drie keer onder gelopen vanwege heftige regen. Kenia heeft sinds 1995 niet meer zoveel overstromingen gehad.

Voor de toiletten gebruiken we die van het Heri Wema Health Centre nu. Na de eerste keer overstroming hebben we de septic tank leeg laten lopen, maar een paar dagen later zat die weer vol. Wij laten het nu maar vol totdat de regen over is.

Ook de scholen gaan een week later open, omdat er in heel Kenia 220 scholen als opvang worden gebruikt voor mensen die geen huis meer hebben. Er staan 80 scholen onder water en deze zijn onbruikbaar. Een ander gevaar is dat vooral de middelbare schoolkinderen vaak ver moeten reizen naar hun boarding schools. Met de overstromingen zijn veel wegen onder gestroomd met water en is er een grotere kans op auto ongelukken.

Wij hopen en bidden dat de regen snel stopt.

Vriendelijke groet,

Marjolein.

Leave a reply

** *

Your email address will not be published. Required fields are marked*